Merhaba arkadaşlar, Ben dokuz ay önce tanıştım bu lanet virüsle. Psikolojik olarak beni resmen dağıttı. Bir buçuk yıl sonra evlenmeyi düşünüyordum, resmen vazgeçmek üzereyim. Çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz, hepinizin emeğine sağlık. Soracağım sizlere şu ki: Ataklar zamanla azalır mı? Azalıyorsa eğer, ne kadar zamanla, yılda kaç kereye kadar düşer? Ve lezyon yokken karşı cinse bulaşabilir mi? Şimdiden hepinize teşekkürler.
Herpes Simpleks Virüsü Hakkında Genel Bilgiler
Herpes simpleks virüsü (HSV) iki tiptir: HSV-1 (genellikle ağız çevresi) ve HSV-2 (genital bölge). Ancak her iki tip de genital bölgede görülebilir. Virüs vücuda girdikten sonra sinir hücrelerinde latent olarak kalır ve bağışıklık sistemi zayıfladığında tekrar aktifleşerek ataklara neden olur.Atak Sıklığı ve Zamanla Azalma
Atak sıklığı kişiden kişiye değişir. Genellikle ilk yıl ataklar daha sık olur, zamanla bağışıklık sistemi virüse uyum sağladıkça atak sıklığı ve şiddeti azalabilir. Bazı kişilerde yılda birkaç atak olurken, bazılarında yıllarca atak görülmeyebilir. Stres, hastalık, yorgunluk gibi faktörler atakları tetikleyebilir.Bulaşma Riski
Lezyon yokken (asemptomatik viral saçılım) bulaşma riski düşük olsa da mümkündür. Özellikle genital herpesli kişilerde, lezyon olmasa bile virüs cilt yüzeyine saçılabilir. Kondom kullanımı riski azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Partnerin durumu bilmesi ve gerektiğinde korunma önlemleri alması önemlidir.Psikolojik Etkiler
Herpes tanısı psikolojik olarak zorlayıcı olabilir. Anksiyete, depresyon ve sosyal izolasyon yaygındır. Destek gruplarına katılmak ve profesyonel yardım almak faydalı olabilir. Unutulmamalıdır ki herpes yaygın bir enfeksiyondur ve birçok insan bununla yaşamaktadır.Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.

sonra alışıyorsun :