Arkadaşlar merhaba, 2 buçuk aydır HSV-2 virüsü taşıyorum. Virüs hakkında bilgim oldukça kısıtlı. İkinci atağı sirkeyle kısa bir sürede atlattım. Sirkenin bir zararı var mı bunu merak ediyorum. Bir de bende genital uçuk çıkıyor, ailemle yaşıyorum. Çatal bıçaktan, aynı bardaktan, iç çamaşırlarının aynı anda yıkanmasından başka bir şeyden bulaşıyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim. Küçük bir kardeşim var, onu öperken bile tedirginim. Help :(
HSV-2 Hakkında Genel Bilgiler
HSV-2, genital herpesin en yaygın nedenidir. Virüs, genellikle cinsel temas yoluyla bulaşır. Lezyonlar (uçuklar) aktifken bulaşma riski en yüksektir, ancak belirti olmasa bile asemptomatik dökülme ile bulaşabilir. Günlük yaşamda çatal, bıçak, bardak gibi eşyalarla bulaşma son derece nadirdir. Virüs dış ortamda kısa sürede ölür. İç çamaşırlarının ortak yıkanması da bulaşma riski taşımaz, çünkü deterjan ve yüksek sıcaklık virüsü etkisiz hale getirir. Öpüşme ile genital HSV-2 bulaşması tipik olarak görülmez; çünkü virüs genellikle genital bölgede bulunur. Oral herpes (HSV-1) ise öpüşme ile bulaşabilir.Sirke Kullanımı Üzerine
Sirke, bazı kişiler tarafından uçuk lezyonlarını kurutmak için kullanılır. Ancak bu yöntemin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır ve cildi tahriş edebilir. Lezyonları temiz ve kuru tutmak, doktor önerisiyle antiviral kremler kullanmak daha güvenilir bir yaklaşımdır.Aile İçi Korunma Önerileri
Aktif lezyon döneminde, lezyonlara dokunduktan sonra elleri yıkamak önemlidir. Havlu gibi kişisel eşyaların paylaşılmaması, yatak çarşaflarının düzenli değiştirilmesi önerilir. Küçük kardeşinizi öperken tedirgin olmanıza gerek yok; genital HSV-2 öpüşme ile bulaşmaz. Ancak dudakta uçuk varsa (genellikle HSV-1) o zaman öpüşmekten kaçınılmalıdır.Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.