Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 1.33/5 - 3 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BioNTech'in Herpes Aşısı BNT163 Faz 1 Denemesi Başladı: Umut Verici Gelişmeler
Konu Güncel Özeti: Forum konusu, BioNTech'in HSV aşısı adayı BNT163'ün Faz 1 klinik denemesinin başladığı haberiyle açılmıştır. İlk mesajda aşının detayları ve deneme planı paylaşılmıştır. Kullanıcı yanıtlarında, aşının başarılı olması yönünde umut dolu ifadeler yer almış, ancak aşının tedavi edici mi yoksa koruyucu mu olduğu tartışılmıştır. Bazı kullanıcılar, COVID-19 ve HPV aşıları ile karşılaştırmalar yaparak HSV aşısının da yakın zamanda çıkabileceğini savunmuştur. Diğer kullanıcılar ise aşıların genellikle önleyici olduğunu, tedavi edici aşı kavramının doğru olmadığını belirtmiştir. Tartışma ilerledikçe, koruyucu ve tedavi edici aşı türleri arasındaki farklar detaylandırılmış, klinik öncesi çalışmalardan da bahsedilmiştir. Bir kullanıcı, sterilize edici tedavi (virüsü tamamen yok etme) üzerine çalışmaların olduğunu ancak henüz klinik öncesi aşamada olduğunu aktarmıştır. Sonuç olarak, konu başlığı altında net bir çözüme ulaşılamamış, ancak katılımcılar HSV aşısı konusunda bilgi paylaşımında bulunmuş ve gelecekte başarılı bir aşının çıkacağına dair ortak bir iyimserlik olmuştur.

BioNTech SE, insanda ilk Faz 1 klinik denemesinde ilk kişiye, HSV-2 ve potansiyel olarak HSV-1'in neden olduğu genital lezyonların önlenmesi için bir herpes simpleks virüsü (HSV) aşısı adayı olan BNT163'ün ilk dozunun verildiğini açıkladı. (8 Şubat 2023 Haberi) BioNTech'in plasebo kontrollü, gözlemci-kör, iki dozlu yükseltme çalışması 8 Aralık 2022'de başlatıldı ve yaklaşık 108 sağlıklı yetişkin gönüllüyle devam ediyor. İlk insanda HSV aşısı çalışması en son 5 Ocak 2023'te güncellenmişti. Ve aşının Haziran 2025'te tamamlanması planlanıyor. BNT163 dünyadaki tek uçuk aşısı adayı değil; fakat HSV'nin hücresel girişini ve yayılmasını önlemenin yanı sıra HSV'lerin immünsüpresif özelliklerine karşı koymaya yardımcı olmak için üç HSV-2 glikoproteini kodlayan tek mRNA aşısıdır.

Ek Bilgiler:

Herpes Aşıları Hakkında Genel Bilgiler

Herpes simpleks virüsü (HSV), dünya genelinde yaygın bir enfeksiyondur. HSV-1 genellikle ağız çevresinde, HSV-2 ise genital bölgede lezyonlara neden olur. Şu anda hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir tedavi bulunmamakla birlikte, antiviral ilaçlar semptomları kontrol altına alabilir. Aşı çalışmaları iki ana kategoriye ayrılır: koruyucu (profilaktik) aşılar ve tedavi edici (terapötik) aşılar. Koruyucu aşılar, virüsle henüz karşılaşmamış kişilerde enfeksiyonu önlemeyi hedefler. Tedavi edici aşılar ise halihazırda enfekte olan kişilerde virüs yükünü azaltmayı, semptomları hafifletmeyi ve bulaştırıcılığı düşürmeyi amaçlar.

BioNTech'in BNT163 adayı, mRNA teknolojisini kullanarak HSV-2'nin üç farklı glikoproteinini hedef alır. Bu sayede hem virüsün hücreye girişini engellemeyi hem de bağışıklık sisteminin virüsü daha etkili tanımasını sağlamayı amaçlar. Ayrıca, diğer aşı adayları arasında Moderna'nın mRNA-1608'i ve bazı viral vektör aşıları bulunmaktadır. Henüz hiçbir HSV aşısı onaylanmamış olsa da, klinik öncesi ve faz 1 çalışmaları umut vericidir.

Uzmanlar, etkili bir HSV aşısının geliştirilmesinin, herpes enfeksiyonlarının küresel yükünü önemli ölçüde azaltabileceğini belirtmektedir. Ancak, virüsün sinir gangliyonlarında latent kalabilme yeteneği, sterilize edici bir bağışıklık yanıtı oluşturmayı zorlaştırmaktadır. Bu nedenle, tedavi edici aşıların semptomları baskılaması daha olası görünmektedir.

Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.

(04-06-2025, Saat: 15:51)dodanby Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu aşı için mentörlük edece biri ya da bir kurum olsa denemeyi isterdim açıkçası

O konuları acikcsi bilmem çift vatandaşligim oldugu için yararlandim

(04-06-2025, Saat: 15:53)Herpespiyangosu Adlı Kullanıcıdan Alıntı: O konuları acikcsi bilmem çift vatandaşligim oldugu için yararlandim

Anladım çok teşekkür ederim. Tekrar geçmiş olsun ?

Ruca ederim ne demek deneme şansınız varsa deneyin

(04-06-2025, Saat: 16:01)Herpespiyangosu Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Ruca ederim ne demek deneme şansınız varsa deneyin

Deneyeceğim fakat dediğim gibi aracı bir kurum ya da yardımcı olacak mentör birini bulursam içim daha da rahat edecek. Tek başıma biraz endişe ediyorum açıkçası

Kendi karariniz ama genede atak geçireceksiniz bunu bilin

(02-06-2025, Saat: 09:53)36bodrum36 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: moderna bu ay faz 2 çalışmasını açıklaması bekleniyor faz 3 için ortak arıyorlarmış yoksa devam etmeyecekmiş https://www.reddit.com/r/HerpesCureAdvoc...ne_update/

Çığır açıcı olsa sponsor aramaz kendileri devam ederlerdi. Sonuçta şu an hiç çıkmamasını sağlayan bir ilaç yok. Beklenilen etkiyi göstermediğini düşünüyorum. Pritelivir dışında en az 7-8 yıl piyasaya çıkacak doğru düzgün bir hap-aşı beklemiyorum.

(08-06-2025, Saat: 12:52)ucukkacik Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Çığır açıcı olsa sponsor aramaz kendileri devam ederlerdi. Sonuçta şu an hiç çıkmamasını sağlayan bir ilaç yok. Beklenilen etkiyi göstermediğini düşünüyorum. Pritelivir dışında en az 7-8 yıl piyasaya çıkacak doğru düzgün bir hap-aşı beklemiyorum.

kesinlikle pritelivir dışında yeni bir ilaç aşı vb uzun bir süre çıkmayacak gibi gözüküyor.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Velp Tablet Kullanan Var mı? Herpes ve HPV Tedavisinde Yeni Umut Ozgurb 125 53,088 10-03-2026, Saat: 16:38
Son Yorum: Papo23
  ABD DSÖ'den Ayrıldıktan Sonra Hastalıklara Tedavi Haberleri: HSV-2 İçin Umut Var nycteam 10 2,462 05-03-2026, Saat: 23:50
Son Yorum: marulkafa
  Moderna'nın HSV Aşısı mRNA-1608: Atakları Azaltıyor mu? Bulaşı Önler mi? bosbavul 6 1,795 10-08-2025, Saat: 01:18
Son Yorum: Lost4231
  HSV-2 için Fotodinamik Tedavi Deneyimi: Yeni Bir Umut Mu? Sena11 103 37,583 13-07-2025, Saat: 11:24
Son Yorum: Aysell
  Shingrix Zona Aşısı Herpes Virüsüne Karşı Etkili mi? nycteam 2 1,243 21-04-2025, Saat: 17:59
Son Yorum: ucukkacik

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar:
1 Ziyaretçi