Konu Güncel Özeti: Konu başlatıcı, antiviral kremlerin yalnızca uçuk çıkmadan önce kullanılması gerektiğini, lezyon oluştuktan sonra fucidin kullanılmasını önermiştir. Kullanıcılar farklı önerilerde bulunmuştur: desitin pişik kremi, çinko kremi, urgo uçuk kremi, diş macunu gibi ev yöntemleri. Bazı kullanıcılar bilimsel ürünlerin (hamazinc) daha etkili olduğunu savunurken, bazıları doğal yöntemlerden bahsetmiştir. Tartışma net bir sonuca ulaşmamış olup, herkes kendi tecrübesini paylaşmıştır. Genel olarak uçuk tedavisinde antiviral kremlerin lezyon öncesi, yara iyileştiricilerin ise lezyon sonrası kullanımı üzerinde durulmuştur. Ayrıca diş macunu ve sarımsak gibi halk ilaçları da gündeme gelmiş, ancak bu yöntemlerin tahriş riski olduğu belirtilmiştir. Kullanıcıların çoğu, ilk mesajdaki antiviral krem kullanımına dair uyarıyı desteklemiştir. Bazı kullanıcılar çinko bazlı kremlerin hem kurutucu hem de iyileştirici özelliğini vurgulamıştır. Sonuç olarak, forumda uçuk tedavisi için farklı görüşler paylaşılmıştır.
Benim de daha önceden sık yaptığım bir çok kişinin de bence yaptığı bir hatadan bahsetmek istiyorum. Arkadaşlar doktorların genel olarak önerdiği antiviral kremler sadece ilk karıncalanma kaşıntı sırasında kullanılırsa belki çıkmayı önleyebilir veya azaltabilir. Ancak lezyon varken bu kremleri kullanmanın hiçbir faydası yok, kendimde tecrübe ettim, hekimlerden de teyit ettim. Lezyon varken boş yere bu kremleri kullanmayın. Benim önerim fucidin. Günde 2 veya 3 kere sürmeniz yeterli, 3 gün içerisinde kuruyup kapanacaktır, aynı zamanda kaşıntı ve yangıyı da daha hızlı keser, denerseniz fark edersiniz. Antiviral krem virüsün o bölgeye gelmesini engellemek için. Ancak gelmiş ve lezyon oluşturmuş virüs için yapmamız gereken lezyon yani yara tedavisinde de kullanılan bu gibi ilaçlar. Umarım faydasını görürsünüz.
Ek Bilgiler:
Uçuk (herpes simpleks) tedavisinde doğru krem seçimi önemlidir. Antiviral kremler virüsün çoğalmasını engellerken, yara iyileştirici kremler lezyonların kapanmasına yardımcı olur. Ancak her ürünün kullanım zamanı farklıdır. Lezyon oluşmadan önce antiviral krem, lezyon oluştuktan sonra ise yara bakım kremleri tercih edilmelidir. Evde uygulanan diş macunu, sirke gibi yöntemler cildi tahriş edebilir. En doğrusu bir dermatoloğa danışmaktır. Uçuk sık tekrarlıyorsa doktor kontrolünde sistemik tedaviler de düşünülebilir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.