Arkadaşlar ben HSV'yi çözemedim, hastalık nasıl bir şey arkadaşlar? 1.5 yıl oldu, yüzümde vücudumda batmalar yaşıyorum. Özellikle dizlerimden aşağısında yara çıkıyor sürekli, genital bölgemde sürekli bir ağrı var. 1.5 yıldır ayda sadece 1 gün iyi oluyorum. HSV miyim değil miyim artık yordu beni. Eşim 6 Ekim'de doğum yaptı, çocuğumuz oldu çok şükür sağlıklı oldu. Eşimde bir şey yok; herpes olsaydı ona bulaş olmaz mıydı bu zaman? HSV sürekli mi ağrı yapıyor, vücudunun herhangi bir yerinde batma oluyor mu?
Ek Bilgiler:
HSV (Herpes Simpleks Virüsü) tip 1 ve tip 2 olarak ikiye ayrılır. Tip 1 genellikle ağız çevresinde, tip 2 ise genital bölgede enfeksiyona yol açar. Ancak her iki tip de vücudun farklı bölgelerini etkileyebilir. HSV cilt temasıyla bulaşır ve sinir hücrelerinde latent (gizli) kalabilir. Stres, hastalık, bağışıklık sistemi zayıflığı gibi durumlarda tekrarlayabilir.
Belirtiler Nelerdir?
HSV enfeksiyonunda en sık görülen belirtiler arasında kaşıntı, yanma, karıncalanma, ağrılı kabarcıklar ve yaralar bulunur. Bazı kişilerde ateş, baş ağrısı, kas ağrıları gibi grip benzeri belirtiler de olabilir. Ancak her enfekte kişide belirti görülmez; asemptomatik taşıyıcılık yaygındır.
Bulaşma ve Korunma
HSV, lezyonlar aktifken daha kolay bulaşır, ancak asemptomatik dönemlerde de (viral saçılım) bulaşma olabilir. Prezervatif kullanımı riski azaltır ancak tam koruma sağlamaz çünkü lezyonlar prezervatifin kaplamadığı alanlarda olabilir.
Tanı ve Tedavi
Kesin tanı için doktor muayenesi ve gerekirse testler (PCR, kan testi) yapılır. Tedavide antiviral ilaçlar (örneğin asiklovir) kullanılır. Bu ilaçlar semptomları hafifletir ve iyileşme sürecini hızlandırır ancak virüsü tamamen yok etmez. Tekrarlayan ataklarda baskılama tedavisi uygulanabilir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.