27-07-2025, Saat: 17:11
Konu Güncel Özeti: Konu başlatıcı, erkek arkadaşının herpes olduğunu söylemesi üzerine endişelenmiş ve bulaşma riskini sormuştur. Kullanıcılar, korunmasız ilişkide bulaşma ihtimalinin yüksek olduğunu ancak yüzde yüz olmadığını belirtmişlerdir. Test yaptırması önerilmiştir; kan testleri (IgG, IgM) ve DNA testi mevcuttur. Bazı kullanıcılar herpesin kötü bir hastalık olmadığını, birçok kişinin normal hayatına devam ettiğini vurgulamıştır. Bir kullanıcı iki yıldır eşine bulaştırmadığını paylaşmıştır. Oral seksin bulaşma riskini artırabileceği belirtilmiştir. Duygusal destek arayan ve umutsuzluk yaşayan kullanıcılara, hastalığı kabullenmeleri ve stresten uzak durmaları tavsiye edilmiştir. Lezyon çıktığında temizlik ve bakıma dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemini güçlendirme önerilmiştir. Bir kullanıcı, HPV ve HSV-2 şüphesi olduğunu belirtmiş, cildiye doktoruna gitmesi tavsiye edilmiştir. Genel olarak, herpesle yaşamanın mümkün olduğu, doğru bilgi ve destekle sürecin yönetilebileceği sonucuna varılmıştır.
Arkadaşlar çok kötü bir şey yaşıyorum. Konuşmaya ihtiyacım var. Birlikte olduğum partnerim kendisinde herpes olduğunu söyledi. Bana da geçmiş midir? Ne yapıcam ben?
Ek Bilgiler:Herpes virüsü HSV-1 ve HSV-2 olarak iki tipe ayrılır. Genellikle ağız veya genital bölgede uçuk şeklinde belirti verir. Bulaşma en sık lezyon varken gerçekleşir ancak belirtisiz dönemde de virüs saçılabilir. Testler kan testi (IgG, IgM) veya lezyondan alınan sürüntü ile yapılabilir. Kesin tedavisi olmamakla birlikte antiviral ilaçlar atakların süresini kısaltır ve şiddetini azaltır. Önemli olan partnerle açık iletişim ve korunma yöntemleridir. Düzenli doktor kontrolü önerilir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.