Arkadaşlar merhaba, benim de genital bölgemde lezyonlar çıktı. İlk defa doktora gittik, doktor tam bilemedi, galiba uçuk dedi ama test de yapmadı. Anlamadığım şey şu ki ben 5 yıllık evliyim ve bu sorun eşimde yok, bana da başka bir yerden bulaşma imkanı yok. Acaba eşimin ağzında çıkan uçuk neden olmuş olabilir mi?
Oral Uçuk (HSV-1) Genital Bölgeye Bulaşabilir mi?
Evet, bulaşabilir. Herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1) genellikle ağız çevresinde uçuğa neden olurken, tip 2 (HSV-2) genital bölgede görülür. Ancak oral-genital temas yoluyla HSV-1 genital bölgeye de bulaşabilir. Bu durumda eşinizin ağzındaki uçuk, sizin genital lezyonlarınıza neden olmuş olabilir.
Test Neden Önemlidir?
Doktorunuz test yapmadan sadece görünüşe dayanarak uçuk teşhisi koymuş olabilir. Ancak lezyonların herpes olup olmadığını kesinleştirmek için PCR testi veya viral kültür yapılması gerekir. Test ayrıca hangi tip virüs olduğunu da belirler.
Evlilikte Güven ve Bulaşma Olasılıkları
Beş yıllık evli olmanız, virüsün daha önce bulaşmamış olabileceği anlamına gelmez. HSV-1 enfeksiyonu genellikle çocuklukta ağız çevresinde geçirilir ve sessiz kalabilir. Eşinizde aktif uçuk olduğu dönemlerde oral seks yoluyla size bulaşmış olabilir. Ayrıca, herpes virüsü vücutta uykuda kalır ve bağışıklık düştüğünde tekrarlayabilir.
Ne Yapmalısınız?
Bir dermatoloji veya enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurarak lezyonlardan test yaptırmanız ve eşinizin de ağzındaki uçuktan test edilmesi önerilir. Ayrıca, eşinizin ağzında aktif uçuk varken öpüşme ve oral seksten kaçınmanız bulaşmayı önleyebilir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.