Arkadaşlar merhaba. Dün genital herpesin bana bulaştığını öğrendim ve hâlâ ilk atağımı geçiriyorum. Hayatımda ilk defa böyle bir ağrı, sızıyla karşılaştım, çok korkuyorum. Doktorum çok önemsiz bir şeymiş gibi davranıyor, "Dudakta uçuk nasıl çıkarsa genital bölgede çıktığını düşün" diyor. Bu sürekli çıkacak mı? Nasıl çocuk sahibi olacağım? Nasıl cinsel birliktelik yaşayacağım? Bazılarınız ilaç baskılama sürecinde bile lezyon çıkardığını yazmış. Nasıl ilaç kullanırken lezyon çıkıyor? Ömür boyu her gün ilaç kullansak bile bu lezyonlar çıkacak mı? Her gün ilaç kullanmaya bile tamam gözüyle bakıyorum, fakat çok korkuyorum. Lütfen benimle deneyimlerinizi paylaşır mısınız?
Ek Bilgiler:
Genital herpes, HSV-1 veya HSV-2 virüsünün neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. İlk atak genellikle en şiddetli olanıdır ve ateş, lenf bezlerinde şişlik, ağrılı lezyonlar gibi belirtilerle seyredebilir. Zamanla atakların sıklığı ve şiddeti azalabilir.
Virüs vücutta ömür boyu kalır ancak çoğu kişi yılda birkaç kez veya daha az atak geçirir. İlaç baskılama tedavisi, atak sıklığını ve şiddetini azaltmada etkilidir, ancak bazı kişilerde ara sıra lezyon çıkabilir.
Çocuk sahibi olma konusunda: Genital herpesli birçok kişi sağlıklı çocuk sahibi olabilir. Gebelik öncesi ve sırasında doktorunuzla durumunuzu konuşmanız önemlidir. Cinsel birliktelikte ise atak dönemlerinde bulaşma riski yüksektir, bu nedenle atak sırasında ilişkiden kaçınılmalı ve düzenli olarak prezervatif kullanılmalıdır.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.