Merhaba arkadaşlar, Ben Emirhan, 46, Almanya'dan. Bu Forumu birkaç aydan beri takip ediyorum. Emeği geçen ve Forumu kuran arkadaşı tebrik ederim. 17 seneden beri bu illet uçukla uğraşmaktayım. En az ayda bir kere yoklar, genelde hafif geçiririm. Ama iki gün önce hafif belirti hissettim, ağrısı kalçama da vurmaya başladı, böyle bir atak ilk bulaştığında olmuştu. Bu sıralar biraz stresli geçiyor acaba ondan mı yoksa tıraş olduğum zaman da çıkıyor acaba bununla bir ilgisi olabilir mi? Valla bu 17 sene içinde yapmadığım kalmadı. Sağlıklı beslenme, spor vs. yine de çıkıyor. Doktorumun bana verdiği ilaç sadece asiklovir 400 mg. Bunun dışında Alman forumlarda da işe yarayacak bir bilgi bulamadım. Şimdiye kadar nasıl bir tedavi uyguladığımı soracak olursanız, akupunktur yaptırdım 3
Uçuk (Herpes) Hakkında Genel Bilgiler
Uçuk, herpes simplex virüsü (HSV) tarafından oluşturulan yaygın bir enfeksiyondur. Genellikle HSV-1 ağız çevresinde, HSV-2 genital bölgede görülür, ancak her iki tür de her iki bölgede ortaya çıkabilir. Virüs vücuda girdikten sonra sinir hücrelerinde uyku halinde kalır ve bağışıklık sistemi zayıfladığında, stres, yorgunluk veya travma gibi tetikleyicilerle aktif hale gelir.Tetikleyiciler ve Korunma Yolları
Stres, yorgunluk, hastalık, güneş ışığı, adet dönemi ve travma (tıraş gibi) yaygın tetikleyicilerdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, stres yönetimi ve güneş koruyucu dudak kremi kullanımı atak sıklığını azaltabilir. Atak öncesi karıncalanma hissi olduğunda hızlı müdahale için antiviral kremler veya ilaçlar kullanılabilir.Bulaşma ve Önlemler
Herpes en çok aktif lezyonlar varken bulaşıcıdır, ancak asemptomatik dökülme (belirti olmadan virüs atılması) da mümkündür. Partnerinize durumu açıklamak, prezervatif kullanmak ve atak sırasında teması engellemek korunma yollarındandır. İlişki sırasında antiviral ilaçlar da riski azaltabilir.Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.