Konu Güncel Özeti: Konuyu başlatan kullanıcı, uçuk tedavisi için doktorunun Valtrex ve çinko krem önerdiğini belirtmiş, çinko kremin yaralarını hızlıca kuruttuğunu ifade etmiştir. Diğer kullanıcılar ise farklı çinko kremler (Desitin, Sudocrem) ve yara iyileştirici kremler (Fito, Madecassol, Bepanthene) denediklerini paylaşmıştır. Bazı kullanıcılar baskılama tedavisi ve doktor değişikliği deneyimlerini aktarmış, bir kullanıcı Murat Beşler'den aldığı tedavinin ardından tekrar atak geçirdiğini söylemiştir. Genel olarak, çinko kremlerin uçuk yaralarını kurutmada etkili olduğu, ancak herkesin farklı kremlere farklı tepki verdiği vurgulanmıştır. Kesin bir çözüm olmamakla birlikte, kullanıcılar deneyimlerini paylaşarak birbirlerine önerilerde bulunmuştur.
Arkadaşlar, ben ilk defa gittiğimde uçuklarım iyileşme sürecindeydi, bu nedenle doktorum Valtrex 500 mg günde iki defa, 5 gün kullanmamı, yine iyileşme sürecinde Fudicin antibiyotik krem kullanmamı önerdi. Bunları uyguladım. Daha sonra tekrar atak yaşayıp tekrar gittiğimde çinko krem verdi ve Valtrex'i baskılayıcı olarak günde 1'e çıkardı. Çinko krem gerçekten uçuğu kısa sürede kuruttu, yaklaşık 5 günlük bir süreçten sonra yaralarım iyileşti. Çinko kremini de günde 2 kez uçuğun üzerine uyguladım.
Ek Bilgiler:
Uçuk (herpes simpleks) virüsü, vücutta sinir hücrelerinde latent olarak kalan ve bağışıklık sistemi baskılandığında tekrarlayan yaralara neden olan bir enfeksiyondur. Tedavide antiviral ilaçlar (örneğin valasiklovir, asiklovir) hem akut atakları kısaltmak hem de baskılama tedavisi olarak kullanılır. Topikal kremler arasında çinko oksit, antiviral kremler ve antibiyotik kremler yer alır. Çinko kremler, yaraların kurumasına ve iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, her bireyin tedaviye yanıtı farklıdır ve doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı önerilmez. Atakların sıklığını azaltmak için sağlıklı beslenme, stresten kaçınma ve bağışıklık sistemini güçlendirme önemlidir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.