Merhabalar, biraz uzunca konuşacağım şimdiden söyleyeyim. Yaklaşık 4 ay önce tanıştım HSV-2 ile. 2 adet su baloncuğu gibi birbirine çok yakın lezyonum oluştu. 4 ay önce başka da bir şikayetim yoktu. Test yaptırdım ve pozitif çıktı. Arkasına kız arkadaşım bir test yaptırdı ve onun da pozitif olduğunu öğrendik. Ama onun herhangi bir şikayeti oluşmadı şimdiye kadar, inşallah da olmaz. Buraya kadar her şey normal. Doktor asiklovir verdi, etki etmedi. 1 ay sonra yine gittim doktora, valtrex verdi ve yine etki etmedi. Yapacak bir şey yok deyip beklemeye başladım. Bu arada derken hastalıkla tanışalı 3 ay oldu ama o iki küçük lezyonum aynı şekilde duruyordu. Bu arada sürekli iş seyahatinde olduğum için hep başka başka doktorlara gitmek zorunda kalıyorum. Doktorlar her gördüğünde "Bu herpes" diyor, aylardır geçmedi.
Genital Herpes (HSV-2) Hakkında Genel Bilgiler
Genital herpes, herpes simpleks virüsü tip 2 (HSV-2) tarafından oluşturulan, tekrarlayan lezyonlarla seyreden bir enfeksiyondur. Antiviral ilaçlar (asiklovir, valasiklovir) atak sıklığını azaltabilir ancak virüsü tamamen yok etmez. Lezyonlar genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden iyileşir; 3 ay gibi uzun süreli lezyonlar farklı bir tanıyı düşündürmelidir.
Panavir ve BCG Aşısı
Panavir, Rusya'da üretilen ve bazı viral enfeksiyonlarda kullanılan bir bitkisel ekstrakttır. HSV-2 üzerindeki etkinliği sınırlıdır ve bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. BCG (verem) aşısının herpes tedavisinde kullanımı deneysel düzeydedir; bazı çalışmalar tekrarlayan herpes ataklarını azaltabileceğini göstermiştir, ancak standart bir tedavi değildir.
Lezyonların Uzun Süreli Kalıcılığı
Uzun süre iyileşmeyen genital lezyonlar molluskum kontagiosum, liken planus veya diğer deri hastalıklarının belirtisi olabilir. Bu durumda bir dermatolog tarafından değerlendirilmek önemlidir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.