Yeni üyeyim. Baskılama tedavisine başladı doktor valtrex 500 günde 1 defa. Şimdi sorum şu bu virüs zayıflatır mı ishal eder mi? Artık psikolojim berbat. HIV oldum diye test yaptırdım sonuç negatif. Eşime bulaştırdım herpesi çocuğa geçer diye çok korkuyorum. Psikolojim alt üst oldu ve zayıflamaya başladım. Eşimde zayıflıyor. Bu virüs böyle etki eder mi?
Herpes Virüsü ve Vücut Üzerindeki Etkileri
Herpes simpleks virüsü tip 2 (HSV-2) genellikle genital bölgede lezyonlara neden olur, ancak sistemik belirtiler (zayıflama, ishal) nadirdir. Bu tür şikayetler genellikle yaşanan yoğun stres ve kaygıdan kaynaklanır. Valtrex gibi antiviral ilaçlar virüsü baskılar ve atak sıklığını azaltır, ancak virüsü vücuttan tamamen temizlemez. İlaç kullanımı sırasında yan etkiler (baş ağrısı, bulantı) görülebilir, ancak zayıflama ve ishal yaygın değildir.Çocuğa Bulaşma Riski ve Korunma Yöntemleri
HSV-2, genital bölge ile doğrudan temas yoluyla bulaşır. Günlük hayatta hijyen kurallarına uyulduğunda (örneğin, el yıkama, havlu paylaşmama) çocuğa bulaşma riski oldukça düşüktür. Lezyonlar yokken bile asemptomatik virüs saçılımı olabilir, ancak bu durumda bulaşma olasılığı düşüktür. Çocukla yakın temas öncesinde ellerin yıkanması ve lezyonların kapalı tutulması önerilir.Psikolojik Destek ve Toplumsal Farkındalık
Herpes tanısı alan bireylerde utanç, suçluluk ve kaygı yaygındır. Ancak toplumun büyük bir kısmı (yaklaşık %80) HSV-1 taşıyıcısıdır ve çoğu kişi farkında değildir. Psikolojik destek almak, kaygıları yönetmede önemlidir. Unutulmamalıdır ki herpes yönetilebilir bir enfeksiyondur ve normal bir yaşam sürdürmeyi engellemez.Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.

)