Arkadaşlar herkese merhaba. Sizler lezyon yokken cinsel ilişki deneyimlerinizi ve bilgilerinizi buraya aktarmanız için açıyorum. Benim sizlere sorum: lezyon yokken bulaşma riski var diyen de var, bulaşmaz diyen de var, buna doktorlar da dahil. (Buradaki durum lezyon çıkaran bireyler için çünkü lezyon çıkarmadan atak yaşayanlar bulaştırıyor, bunu biliyoruz.) Sizlerden lezyonum yokken bulaştırdım diyen ya da yıllardır lezyonum yokken birlikte oluyorum hiç bulaştırmadım diyenler lütfen bu konudaki tecrübe ve birikimlerinizi paylaşın. Teşekkürler.
Asemptomatik Viral Saçılım Nedir?
Herpes simpleks virüsü (HSV), deride veya mukoza zarlarında gözle görülür bir lezyon olmasa bile, başka bir kişiye bulaşabilir. Buna "asemptomatik viral saçılım" denir. Araştırmalar, HSV taşıyıcılarının zamanlarının küçük bir kısmında (yaklaşık %10-20) virüsü belirti vermeden döküldüğünü göstermektedir.Bulaşma Riskini Etkileyen Faktörler
- Bağışıklık sistemi zayıflığı - Stres, yorgunluk, hastalık gibi tetikleyiciler - Cinsel bölgede sürtünme veya tahriş (bu da saçılımı artırabilir) - Baskılayıcı tedavi kullanımı (günlük antiviral ilaçlar, bulaşma riskini azaltabilir ancak tamamen ortadan kaldırmaz)Korunma Yöntemleri
- Lezyon varlığında cinsel temastan kaçınmak - Düzenli olarak prezervatif kullanmak (herpes bölgesel olduğu için tam koruma sağlamasa da riski azaltır) - Eşinizle açık iletişim ve ortak kararlar almak - Düzenli doktor kontrolü ve gerekirse tedavi planı uygulamakBu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.