Konu Güncel Özeti: Konu başlatıcı, 7 yıllık herpes hastası olduğunu, ilk yıllarda sık atak geçirirken şimdi nadiren atak yaşadığını belirtmiş. Ancak eşinde son bir yıldır herpes görülmeye başlamış ve geçen hafta boyunca şiddetli ve sürekli bir atak dizisi yaşamışlar. İç genital bölgedeki lezyonların tedavisinin zor olduğunu, bir yandan iyileşirken diğer tarafa bulaş olduğunu ifade etmiş. Daha önce kullandığı Rif 125 krem ile atakların kısa sürede geçtiğini ama şimdi aynı etkiyi alamadıklarını, doğum kontrol hapının tetikleyici olabileceğini düşünmüş. İlk cevapta eşinin Valtrex kullandığı ancak durumun kötüleştiği, kabarcıkların arttığı ve ilacı bıraktıkları anlatılmış. Diğer cevaplarda sarı kantaron çayı ve yağı, aloe vera jeli gibi doğal yöntemler önerilmiş. Bir kullanıcı zeytin yaprağı ekstratı ve berberis vulgaris'in atakları engellediğini duyduğunu paylaşmış, ayrıca lezyonsuz dönemde bulaş ihtimalini sormuş. Vitamin C ve çinko takviyesi önerilmiş, yer fıstığının tetikleyici olduğu belirtilmiş. Son olarak keçiboynuzu, bal, sarımsak ve yoğurt gibi doğal besinler tavsiye edilmiş. Genel olarak katılımcılar antiviral ilaçlar ve doğal desteklerle atakları yönetmeye çalışmış, kesin bir çözüme ulaşılmamış.
Arkadaşlar merhaba, Bu hastalıkta 7. yılım. İlk zamanlar çok karşılaştığım herpesle şimdi çok nadir atak geçiyorum. Bunun için özel bir şey de yapmıyorum. Belki de zamanında çok şey yaptım, onların etkisi. Ama eşimde son 1 yılda bu lanet virüs görülmeye başlandı. Bir şekilde hepsini beraber altüst ettik. Batikon sürerek sonrasında Zovirax krem sürüyordum. Birkaç güne geçiyordu. Geçen haftadan beri bizi bırakmayan bir atak dizini canımızı çok yaktı. Kadınları şimdi daha iyi anlıyorum. İç kısımda olması müdahaleyi zorlaştırıyor. Bir tarafı hallediyoruz, diğer tarafa bulaş oluyor, böyle böyle bitmeyen bir haftalık döngü. Bende öyle olmamıştı. Rif 125 sürüyordum sonra 1 güne geçiyordu. Anlam veremiyorum, bu ay doğum kontrol hapı kullandığında mı bunu yaşadık yoksa virüs tekrar mı bulaş oldu? Yediklerine içtiklerine...
Ek Bilgiler:
Herpes simpleks virüsü (HSV) vücutta latent olarak kalır ve stres, yorgunluk, hormonal değişiklikler, bağışıklık düşüklüğü gibi tetikleyicilerle tekrarlayabilir. Doğum kontrol hapları hormonal dengeyi etkileyerek bazı kişilerde atakları artırabilir. İç genital bölgedeki lezyonlar daha ağrılı olabilir ve hijyen önemlidir. Antiviral kremler (asiklovir gibi) ve ağızdan alınan antiviraller (valasiklovir gibi) atak sıklığını ve süresini azaltabilir. Doğal destekler arasında sarı kantaron yağı, aloe vera jeli, çinko ve C vitamini takviyeleri bazı hastalarda faydalı bulunmuştur. Ancak her bireyin yanıtı farklıdır ve tedavi kişiye özeldir. Lezyon olmasa bile virüs bulaşabilir, bu nedenle korunma önemlidir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.