Merhaba arkadaşlar. Biraz yazım uzun olabilir ama sizin de fikirlerinizi ve bilgilerinizi öğrenmek istedim. Ben herpese yakalanali ocakta tam 6 ay oldu yani antikorlar tamamen oluşmuş oluyor sanırım. Ocak 3'te bir atak geçirdim ama bir gün öncesi kuruyemiş yedim (fındık, fıstık, badem) ertesi gün hemen çıktı. Tam onlar geçerken 9 Ocak'ta ufak 2 lezyon çıkmıştı. Zaten çıkmadan önce çıkan yerde biraz ağrı yaparak ben geliyorum demişti. Neyse bundan sonra aradan işte 2 ay geçti bu zamana kadar. Bu 2 atlık süreçte özellikle şu son 2 haftada bayağı stres, sinir, bunalım yaşamama rağmen çıkmadı. Özellikle de son 1 haftada neredeyse günde en fazla 4-5 saat uyku uyuyordum ve ağır sektörde çalışıyorum. Bu 2 aylık süreçte lezyon çıkan bölgelerde ağrılar oluyordu ama hafif ve kısa süreli; herhalde gene çıkacak.
Herpes Ataklarını Tetikleyen Yaygın Faktörler
Herpes simpleks virüsü (HSV) taşıyıcılarında ataklar, bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha sık görülür. Stres, uykusuzluk, yorgunluk, hormonal değişiklikler (regl dönemi gibi), travma ve bazı besinler tetikleyici olabilir. Bu faktörler kişiden kişiye farklılık gösterir.
Kuruyemiş ve Herpes İlişkisi
Bazı kişilerde fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler atakları tetikleyebilir. Bunun nedeni, bu besinlerde bulunan yüksek orandaki arjinin amino asidinin virüs replikasyonunu desteklemesi olabilir. Ancak herkeste aynı etki görülmez.
Stres ve Uykusuzluğun Etkisi
Stres ve uykusuzluk, bağışıklık sistemini baskılayarak herpes ataklarını kolaylaştırabilir. Bununla birlikte, bazı kişiler yoğun strese rağmen atak yaşamayabilir; bu durum kişisel bağışıklık yanıtına bağlıdır.
Diğer Tetikleyiciler
Alkol, aşırı spor, güneş yanığı, ateşli hastalıklar ve bazı besinler (limon gibi) de tetikleyici olarak rapor edilmiştir. Her bireyin kendine özgü tetikleyicilerini tanıması önemlidir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.

regl döneminde, stresli olduğumda, alkol tükettiğimde vs çıkmıyor (ya da farketmiyorum) ama limonu tükettim mi ertesi gün merhaba diyor