Arkadaşlar merhaba. Evliyim ama koronadan dolayı düğün yapamadık. Eşimle birlikte olmadık ama ondan önce 6-7 kişiyle oldum. Bugün gittim, herpes 2 genital bölge pozitif. Ben eşimle çocuk sahibi olamayacak mıyım? Ya da kremlerle uçuklar geçince mi denemeliyim? Her türlü ona da bulaşır mı?
Herpes ve Cinsel Birliktelik
Genital herpes (HSV-2) bulaşıcı bir virüstür ancak doğru önlemlerle bulaşma riski azaltılabilir. Atak olmadığı dönemlerde bulaşma olasılığı düşüktür. Kondom kullanımı riski azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz.
Çocuk Sahibi Olmak
Herpes infertiliteye neden olmaz. Gebelik planlanıyorsa, aktif lezyon yoksa doğal yolla hamilelik mümkündür. Doğum sırasında aktif lezyon varsa sezaryen önerilir. Antiviral ilaçlar (asiklovir gibi) gebelikte güvenle kullanılabilir.
Testler ve Tedavi
HSV kan testleri pozitif kalır; virüs vücutta ömür boyu kalır. Tekrarlayan ataklar için antiviral kremler veya oral ilaçlar kullanılabilir. Bağışıklık sistemi güçlendikçe atak sıklığı azalabilir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.