Arkadaşlar, ben çocukluğumdan beri ağız bölgemde HSV-1 virüsü taşıyorum. Çocukluk dönemlerimde aşırı şekilde uçuk çıkardım, artık 2-3-4 yılda bir çıkıyor. Yani demem o ki vücut bir şekilde herpese karşı direnç kazanıyor, bağışıklık kazanıyor. 4 ay önce de HSV-2 ile tanıştık, çok sık atak geçiriyorum şu sıralar. Sizler gibi çare çözüm aramaya çalışıyorum. Sorum şu olacak: Acaba yıllar geçtikçe HSV-2'ye karşı da vücut bağışıklık kazanıyor mu? Atak sıklıkları HSV-1'deki gibi uzuyor mu? Sonuç olarak bakarsak ikisi de herpes. İki virüs arasındaki farkları aradım, pek fazla bilgi sahibi olmadım. Standart bir şekilde genitalde çıkan HSV-2, ağızda çıkan HSV-1. Birisi öpücükle, birisi cinsel ilişkiyle bulaşıyor vs. vs. gibi şeyler okudum. Eğer bu şekildeyse yıllar içinde tekrar bu virüse karşı bağışıklık kazanacağım?
HSV-1 ve HSV-2 Arasındaki Farklar
HSV-1 genellikle ağız çevresinde uçuklara neden olurken, HSV-2 genital bölgede enfeksiyon yapar. Ancak her iki virüs de vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyona yol açabilir. HSV-1 genellikle çocuklukta ağız yoluyla bulaşır ve zamanla atak sıklığı azalır. HSV-2 ise genellikle cinsel temasla bulaşır ve ilk enfeksiyondan sonra atak sıklığı zamanla azalma eğilimindedir, ancak bu kişiden kişiye değişir. Bağışıklık sistemi, her iki virüs türüne karşı da zamanla daha etkili hale gelebilir.Atak Sıklığını Etkileyen Faktörler
Stres, hastalık, yorgunluk, hormonal değişiklikler ve güneş ışığı gibi tetikleyiciler atakları artırabilir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve stresten kaçınma, atak sıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı kişilerde antiviral ilaçlar atakları önlemede etkili olabilir.Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.