Merhaba, 1 ay önce nişanlımdan herpes kaptım. Çok ağrılı bir ilk atak geçirdim: idrar yolu enfeksiyonu, ağrılı yaralar, lenf bezlerinde şişme, kalça ve bacak ağrısı. Çok şükür 3 hafta içinde tamamen iyileştim. Adet dönemim yeni bitti ama şu an lenf bezlerimde şişme ve vajinamda batma var. Vajina içinde ufak iki tane minik uçuk gördüm ama kaybolmaya başladı; çünkü hissettiğim an valtrex içmeye başladım. Benim kafama takılanlar şunlar: eşimde herpes belirtisi hiç yok ve olmamış, ikimiz de şu an tek eşliyiz ve korunmadan ilişkiye giriyoruz. Tabii ki bunun tekrar herpesi tetiklemede etkisi var mı yoksa şu an yaşadığım ufak çaplı atağın etkisi adet döneminde olmam mı? Ayrıca propolis kullanmanızı tavsiye ederim, hem yaralarımı çabuk iyileştirdi hem de bağışıklığımı güçlendirdi.
Genital Herpes Tetikleyicileri ve Yönetimi
Genital herpes atakları, bağışıklık sisteminin zayıfladığı dönemlerde veya belirli tetikleyicilerle ortaya çıkabilir. En yaygın tetikleyiciler arasında stres, yorgunluk, hormonal değişiklikler (adet dönemi gibi), cinsel ilişki sırasında sürtünme, başka bir enfeksiyon veya ateşli hastalık yer alır. Herpes simpleks virüsü (HSV) vücutta latent olarak kalır ve tetikleyicilerle aktif hale geçer.
Adet dönemi, hormonal dalgalanmalar nedeniyle bazı kadınlarda atakları tetikleyebilir. Benzer şekilde, cinsel ilişki sırasındaki sürtünme de bölgesel tahrişe yol açarak virüsü aktive edebilir. Bu nedenle, kayganlaştırıcı kullanımı sürtünmeyi azaltarak atak riskini düşürebilir.
Antiviral ilaçlar (örneğin valtrex) atak sıklığını azaltmak ve semptomları hafifletmek için kullanılır. Propolis gibi doğal ürünler ise bağışıklık desteği sağlayabilir, ancak tıbbi tedavinin yerini almaz. Herpes bulaşması, belirti olmasa bile asemptomatik dönemde gerçekleşebilir; prezervatif tam koruma sağlamaz.
Psikolojik destek ve açık iletişim, herpes tanısıyla yaşamayı kolaylaştırabilir. Partnerinizle durumu konuşmak ve birlikte önlem almak önemlidir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.