HPV2 yani genital herpes var. 4 yıldır günde bir tane 500 mg Valtrex içiyorum. Ancak ne zaman ilacı bıraksam bir hafta geçmeden hemen uçuk çıkıyor. Ağrı, yanma, batma hissi yok. Sadece kabarcık oluyor ve kabarcık olduğunda günde 4-5 defa krem sürüyorum ve hapa tekrar başlıyorum. Bir hafta on gün içinde kayboluyor. Krem olarak asiklovir kullanıyordum. Eczacı Vectavir krem önerdi. Kullandım ve asiklovirden daha etkili olduğunu söyleyebilirim. Ancak güncel fiyatı 75 TL ve ufacık. Asikloviri ise sağlık ocağı dahi yazıyor ve SGK fiyat farkı en son 5 TL ödemiştim. Bir ara Zostex hap kullandım ama aşırı pahalıydı ve doktor yazmamıştı, parayla almıştım. Etkiliydi ama reçetesinde sürekli kullanmayın diye ibare görünce devam etmedim. Sadece atak sırasında kullandım. Ne önerirsiniz?
Genital Herpes Yönetimine Genel Bakış
Herpes enfeksiyonları, bağışıklık sistemi zayıfladığında veya stres, yorgunluk gibi tetikleyicilerle ortaya çıkabilir. Uzun süreli antiviral kullanımı bazı hastalarda direnç gelişimine yol açabilir. Bu nedenle doktor kontrolü şarttır.
Beslenme ve Takviyeler
Bazı çalışmalar, yüksek arjinin içeren besinlerin (çikolata, fındık, tohumlar) uçuk ataklarını tetikleyebileceğini, lizin aminoasidinin ise arjininin etkisini dengeleyebileceğini göstermektedir. Lizin takviyesi veya lizin açısından zengin besinler (süt ürünleri, balık, tavuk) tüketmek faydalı olabilir.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Stres yönetimi, düzenli uyku, dengeli beslenme ve bağışıklık sistemini güçlendiren aktiviteler atak sıklığını azaltabilir. Aşırı alkol ve sigara tüketiminden kaçınılması önerilir.
Bu bilgiler kişisel deneyimler olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz, mutlaka hekiminize danışınız.