HT Forum

Tam Versiyon: Sumak ekstraktının iki tip herpes simpleks virüsüne karşı antiviral aktivitesi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Rhus aromatica'nın sulu bir kök/gövde kabuğu ekstraktının (kokulu sumak ekstraktı) hücre kültüründe (RC-37 hücreleri) herpes simpleks virüsü tip 1 ve tip 2'ye karşı bir plak azaltma testi kullanarak antiviral gücü hakkında rapor veriyoruz.

Ekstrakt, HSV-1 için %0,0005 ve HSV-2 için %0,0043'lük IC50 değerlerinin yanı sıra HSV-1 için 5400 ve HSV-2 için 628'lik yüksek seçicilik indeksleri (SI) ile yüksek düzeyde bir anti-HSV aktivitesi sergiledi. .

Antiviral etki modunu belirlemek için, viral enfeksiyon döngüsü sırasında hücrelere veya virüslere farklı zamanlarda kokulu sumak özü ilave edildi.

Sitotoksik olmayan maksimum konsantrasyonda (%0.25), herpes simpleks virüsleri hücre enfeksiyonundan 1 saat önce bitki ekstraktı ile ön işleme tabi tutulduğunda plak oluşumu %99'dan fazla önemli ölçüde azaldı.

Konak hücreler, virüs enfeksiyonundan 1 saat önce kokulu sumak özütü ile ön işleme tabi tutulduğunda, virüslerin enfektivitesi HSV-1 için %50, ancak HSV-2 için sadece orta düzeyde azaldı.

Zaten enfekte olmuş konakçı hücrelere bitki özü eklendiğinde antiviral etki görülmedi.

Bu bulgulara dayanarak, bitki özütünün yalnızca viral zarfla değil, aynı zamanda konakçı hücrelerin yüzeyiyle de etkileşime girdiği ve herpes simpleks virüslerinin konakçı hücrelere adsorbe olma ve bu hücrelere nüfuz etme kabiliyetini bozduğu görülmektedir.

Sonuç olarak, sulu kokulu sumak ekstresi in vitro olarak HSV-1 ve HSV-2'ye karşı güçlü bir antiviral aktivite göstermiştir. Zaten enfekte olmuş konakçı hücrelere bitki özü eklendiğinde antiviral etki görülmedi. Bu bulgulara dayanarak, bitki özütünün yalnızca viral zarfla değil, aynı zamanda konakçı hücrelerin yüzeyiyle de etkileşime girdiği ve herpes simpleks virüslerinin konakçı hücrelere adsorbe olma ve bu hücrelere nüfuz etme kabiliyetini bozduğu görülmektedir. Sonuç olarak, sulu kokulu sumak ekstresi in vitro olarak HSV-1 ve HSV-2'ye karşı güçlü bir antiviral aktivite göstermiştir. Zaten enfekte olmuş konakçı hücrelere bitki özü eklendiğinde antiviral etki görülmedi. Bu bulgulara dayanarak, bitki özütünün yalnızca viral zarfla değil, aynı zamanda konakçı hücrelerin yüzeyiyle de etkileşime girdiği ve herpes simpleks virüslerinin konakçı hücrelere adsorbe olma ve bu hücrelere nüfuz etme kabiliyetini bozduğu görülmektedir. Sonuç olarak, sulu kokulu sumak ekstraktı in vitro olarak HSV-1 ve HSV-2'ye karşı güçlü bir antiviral aktivite göstermiştir.